I vårt dagliga liv är vi omgivna av olika faktorer som kan påverka vår hälsa negativt. Bland dessa nämns ofta cigaretter och alkohol som särskilt skadliga. En nyligen genomförd studie avslöjar dock att en viss handling kan vara ännu farligare för vårt välbefinnande. Överraskande men sant, denna till synes ofarliga handling skulle utövas dagligen av en stor majoritet av oss. Vilket beteende är detta? Vilka är riskerna? Responselement.
Studien i fråga
Amerikanska forskare genomförde en studie för att identifiera aktiviteter eller beteenden som kan vara skadliga för vår hälsa. Genom att jämföra olika riskfaktorer som att röka, dricka alkohol, ha en dålig kost, inte träna tillräckligt eller till och med leda en stillasittande livsstil har forskare lyft fram en handling som till synes är ofarlig men som ändå utgör en verklig fara för vår kropp.
De överraskande resultaten av denna forskning
Efter att ha analyserat de insamlade uppgifterna kom forskargruppen fram till att denna dagliga och till synes ofarliga handling överstiger vida riskerna med konsumtion av tobak och alkohol. En alarmerande observation som väcker många frågor om den verkliga farligheten med de aktiviteter som vi utövar dagligen utan att ens uppmärksamma dem. Därför verkar det vara avgörande att bevara vår hälsa, identifiera denna handling och vidta nödvändiga åtgärder för att minimera dess skadliga effekter.
Vad handlar det om ?
Den skyldige är ingen mindre än ensamhet. Denna vetenskapliga studie pekar på social isolering som en nyckelfaktor som hotar vår fysiska och mentala hälsa. Att spendera för mycket tid ensam eller lida av bristande socialt stöd kan enligt forskare ha större inverkan på vårt välbefinnande än vanor som allmänt anses vara farliga som rökning och överdriven alkoholkonsumtion.
Hur påverkar ensamhet vår hälsa?
Ensamhet ses ofta som en tillfällig och oproblematisk situation. Men när denna känsla av isolering blir kronisk kan det leda till progressiv försämring av vårt hälsotillstånd.
Till en början orsakar frånvaron av kommunikation och utbyte med andra en känsla av depression och sorgsom snabbt kan utvecklas till allvarligare psykiska störningar som ångest eller depression.
Dessutom uppmuntrar ensamhet också till en stillasittande livsstil och vanor som är skadliga för vår kropp, såsom överätande eller brist på fysisk träning. I slutändan kan dessa beteenden leda till signifikant ökning av risken för hjärt-kärlsjukdomfetma, diabetes och även vissa typer av cancer.
Vilka befolkningsgrupper är mest drabbade?
Tyvärr kan ensamhet drabba alla individer oavsett ålder, sociala situation eller livsvillkor. Vissa kategorier av människor verkar dock vara särskilt sårbara för detta fenomen.
Äldre i frontlinjen
Äldre människor är ofta de första offren för social isolering och ensamhet. Pensionering, förlust av autonomi, separation från barn, till och med en makes död, bidrar till att skapa en isoleringssituation som bidrar till uppkomsten av hälsoproblem. Seniorer, försvagade av sin ålder, är därför särskilt utsatta för de faror som är förknippade med ensamhet.
Unga vuxna är inte skonade
Även om vi tenderar att tro att unga vuxna drabbas mindre av social isolering, verkar det ändå som att allt fler av dem lider av ensamhet. Att söka jobb, komma in i arbetslivet, frekventa flyttningar eller till och med romantiska separationer är alla händelser som sannolikt orsakar en tillfällig eller bestående brist på sociala interaktioner och därför i slutändan en förändring av deras välbefinnande och hälsa.
Bör vi bli oroade över dessa resultat?
Även om denna studie belyser en oroande verklighet är det viktigt att kvalificera vissa slutsatser. Forskarna själva betonar faktiskt att ensamhet kan ha mycket varierande konsekvenser från en individ till en annan. Så även om social isolering identifieras som en stor riskfaktor för vår hälsa, utgör den inte nödvändigtvis ett överhängande hot mot alla som drabbas.
Nyckeln är balans
Den största utmaningen är fortfarande att hitta den rätta balansen mellan tid ensam och ett rikt och tillfredsställande socialt liv. Alla måste därför anpassa sin livsstil efter sina specifika behov och ta hänsyn till vikten av sociala relationer för att upprätthålla en god allmän hälsa.
Möjliga lösningar för att bekämpa ensamhet
För att bevara vår och våra nära och käras hälsa är det möjligt att anta några goda metoder som kommer att bidra till att förbättra sociala band:
- Upprätthåll regelbundna relationer med din familj och vänner: ringa ett telefonsamtal, skicka ett meddelande eller organisera möten är alla sätt att upprätthålla och stärka sociala band.
- Delta i det lokala samhällslivet: idrottsklubbar, kulturgrupper eller välgörenhetsföreningar erbjuder möjligheten att träffa nya människor och engagera sig i berikande kollektiva aktiviteter.
- Adoptera ett husdjur: förutom deras tröstande närvaro på daglig basis, är husdjur också utmärkta vektorer för socialisering (utomhuspromenader, möten med andra ägare).
- Lär dig att ta hand om dig själv: kampen mot ensamhet innebär också att du är särskilt uppmärksam på ditt eget välbefinnande.
Det verkar därför väsentligt att lägga lika stor vikt vid vårt sociala liv som till våra andra dagliga vanor.som kost eller träning. Genom att bli medvetna om ensamhetens effekter på vår hälsa blir vi bättre rustade att minimera dess skadliga konsekvenser och därmed bevara vårt allmänna välbefinnande.