Det upprepas ofta att frukost är dagens viktigaste måltid. Det är verkligen ett nyckelögonblick att ge tillräcklig energi till vår kropp och låta oss börja våra dagliga aktiviteter väl. Men visste du att viss morgonmat kan bidra till viktuppgång eller göra det svårt att gå ner i vikt? I den här artikeln presenterar vi för dig fem livsmedel att undvika från din frukost om du vill gå ner i vikt utan att banta samtidigt som du fortsätter att äta bra.
Industriella fruktjuicer
Att dricka ett glas apelsinjuice första gången på morgonen kan verka hälsosamt, men fruktjuicer som säljs på snabbköpshyllorna är generellt sett höga i socker och låga fibrer. Att dricka ett glas industriell apelsinjuice är därför praktiskt taget detsamma som att få i sig sex sockerbitar! Under matsmältningen kommer varje fruktosmolekyl som finns i dessa drycker att omvandlas till bukfett; huvudaktör inom metabola sjukdomar som typ 2-diabetes.
Vilket alternativ att välja?
För att behålla alla vitaminer och mineraler som finns i frukt, är det bäst att konsumera hela versionen av de berörda livsmedel snarare än en flytande omvandling. På så sätt kommer du också att fylla på med fibrer för att främja hälsosam tarmpassage och god mättnad på morgonen.
Frukostflingor
Frukostflingor är ofta utropade som ett snabbt och enkelt alternativ att förbereda. Tyvärr innehåller de flesta av dessa tillsatta sockerarter samt hydrerade fetter som kan öka risken för övervikt och negativt påverka vår kardiovaskulära hälsa. Dessutom ger dessa preparat för lite protein och fibrer för att säkerställa mättnad fram till lunchtid.
Vilket alternativ att välja?
Välj havregryn eller osötad müsli blandad med mjölk (animalisk eller vegetabilisk), för att dra nytta av ett respektabelt protein- och fiberintag. Tveka inte att lägga till lite nötter och frön för att öka innehållet av essentiella fettsyror och för att lägga till krispigt till din frukost.
vitt bröd
Även om bröd är en integrerad del av den franska mattraditionen, rekommenderas det att begränsa konsumtionen av produkter gjorda av raffinerat vitt mjöl. Det sistnämnda erbjuder faktiskt få viktiga näringsämnen och har ett högt glykemiskt index, vilket orsakar fluktuationer i blodsockret och kan stimulera
utsöndring av insulin gynnar sedan lagring av fetter.
Vilket alternativ att välja?
Välj bröd gjorda av fullkorns- eller halvfullkornsmjöl, som är rikare på fibrer och vitaminer från grupp B. Surdegsbröd är också ett utmärkt alternativ eftersom det har ett relativt lågt glykemiskt index och underlättar matsmältningen tack vare de mjölksyrajäsningar det innehåller. ’det innehåller .
Bakverk
Croissant, pain au chocolat, äppelomsättning… Bakverk är mycket populära för sin goda smak och fläckiga konsistens. Men dessa morgonläckerheter tillagas i allmänhet med hydrerade fetter och en betydande mängd raffinerat socker som bidrar till ökad inflammation i kroppen och viktökning.
Vilket alternativ att välja?
Om du är ett fan av bakverk, välj de som tillagas av en hantverksbagare och konditor och inte i ett industrilaboratorium där de ofta är fulla av kemikalier.
Ät dock inte dessa livsmedel dagligen utan reservera dem istället för att ge en speciell touch till till exempel en helgfrukost.
Sylt och andra pålägg
Slutligen, sylt, hasselnötspålägg och andra söta produkter är långt ifrån de bästa valen för din morgontoast. De innehåller faktiskt snabba sockerarter som höjer blodsockret och främjar fettlagring.
Vilket alternativ att välja?
Fokusera istället på proteinpålägg som keso, hummus eller havre tillagad i vegetabilisk mjölk. Du kan också förbereda en sylt med låg sockerhalt själv med färsk frukt och naturliga sötningsmedel som honung eller agavesirap.
Så genom att göra rätt val vid frukosten lägger du alla chanser på din sida att gå ner i vikt utan att känna den frustration som ofta förknippas med restriktiva dieter. Att välja hälsosam och närande mat kommer att tillåta dig att inte beröva dig själv samtidigt som du njuter av fördelarna med en balanserad kost.